• Dbaj o zdrowie każdego dnia!
img

Postaw na chlorofil

Chlorofil można kojarzyć głównie z lekcji biologii. To właśnie z nich mogliśmy się dowiedzieć, że chlorofil ma zielony kolor i odpowiadać będzie za fotosyntezę. Duże ilości chlorofilu znajdziemy w warzywach liściastych a także w owocach. Ostatnimi czasy pojawia się bardzo duża moda na drinki, w składzie których pojawia się chlorofil, ponieważ to właśnie będzie gwarantować nam walkę z nowotworami.

Chlorofil to pigment, który gwarantuje, że rośliny mają zielony kolor. To właśnie on będzie odpowiadał za magazynowanie światła słonecznego, które to będzie konieczne w procesie fotosyntezy. Podstawowa struktura jaką spotykamy to pierścień porfirynowy, który jest podobny do tego jaki znajduje się w hemoglobinie. Jeśli chodzi o chlorofil w jego centrum jest magnez, w hemoglobinie znajduje się tam żelazo. Charakterystyczne będzie również to, że chlorofil rozpuszcza się w tłuszczu a nie rozpuszcza się w wodzie. Wyróżniamy różne jego rodzaju, które znajdują się w roślinach a to zróżnicowanie bezpośrednio powiązane będzie z tym jak długie fale słoneczne jest w stanie absorbować.

Chlorofilina to w części syntetyczna mieszanina sodowych soli a także kompleksów miedziowych, które będzie można otrzymywać z chlorofilu. W czasie syntezy chlorofiliny atom magnezu jest zastępowany przez miedź a znika łańcuch węglowodorowy. Inaczej będzie w przypadku chlorofiliny wyglądać kwestia rozpuszczalności, ponieważ jest w stanie rozpuszczać się równięz w wodzie. Ma stabilniejszą formę, jest bardziej trwała i odporna na światło, temperaturę czy utlenianie. Dlatego właśnie większość suplementów diety ma w składzie również chlorofilinę.

Zalety spożywania chlorofilu

Oczyszczenie

Udało się także przeprowadzić badania, dzięki którym dało się sprawdzić jak wpływa chlorofilina na oczyszczenie organizmu a jak się okazuje radzi sobie z tym bardzo dobrze. Chronić może także przed nowotworami, ponieważ chlorofil wiąże się z substancjami rakotwórczymi i dzięki temu potem można będzie je usuwać skutecznie z organizmu. Z prowadzonych badań dowiadujemy się miedzy innymi, że chlorofil chroni przed guzami na żołądku oraz na wątrobie.

Dodatkowo z badań jakie są prowadzone można się dowiedzieć, że oba omawiane składniki charakteryzują się skutecznym działaniem, jeśli chodzi o ochronę przed uszkodzeniami DNA. Wyniki badań jakie prowadzone są takżę na zwierzętach pozwalają ocenić, że dzięki tym składnikom można zmniejszyć również ryzyko raka okrężnicy. Chlorofiliny to silne antyoksydanty. Mogą one zmniejszać uszkodzenia w organizmie, które wynikają z wolnych rodników. Będzie można je dzięki tym składnikom usuwać.

Redakcja gwiezdnesufity.pl

Zobacz również