• Dbaj o zdrowie każdego dnia!
img

Chlorofil – ukrywany fenomen zdrowia i eliksir młodości

Słońce korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka – o tym wie każdy. Nie każdy ma jednak świadomość, że równie ważny jest chlorofil, zwany również jako płynna energia słoneczna. Spożywanie znacznej ilości drinków chlorofilowych korzystnie wpływa na pracę narządów wewnętrznych, oczyszcza je, a nawet niszczy wiele bakterii, grzybów, komórek rakowych itp.

Chlorofil jest szczególnie ważny w przypadku osób, którzy nie mają dostępu do odpowiedniej ilości światła słonecznego, przemęczonych i zestresowanych.

Chlorofil - właściwości

Wysoka zawartość chlorofilu znajduje się w roślinach zielonych, które dodatkowo posiadają wiele składników odżywczych. Zielone koktajle pozwalają utrzymać zasadowe pH ciała oraz poprawić ogólny stan zdrowia.

Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią”, gdyż posiada budowę zbliżoną do cząsteczki hemoglobiny.

Zasadniczą różnicą między hemoglobiną i chlorofilem jest to, że w hemoglobinie znajduje się atom żelaza, natomiast w chlorofilu atom magnezu. Warto jednak pamiętać, że większość warzyw zielonych posiada 1-2 mg żelaza w 100 gramach masy, bez względu na zawartość magnezu w cząsteczkach chlorofilu.

Zielone soki dla zdrowia

Soki z zawartością chlorofilu posiadają także działanie oczyszczające w układzie pokarmowym i wydalniczym, dzięki czemu oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe.

Oczyszczone ciało jest bardziej sprawne, poprawia się trawienie oraz przyswajanie wartości odżywczych, człowiek jest pełen energii i wigoru, a co ważniejsze, rzadziej choruje, jest też mniej podatny na infekcje.

Zdrowe soki

Stłuszczone tkanki przyczyniają się do osłabienia narządów wewnętrznych, dodatkowo uwidaczniają się niekorzystne efekty przemiany materii, pozostałości leków oraz zanieczyszczenia.

W sokach warzywnych znajdują się optymalne ilości chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i sodu, a także witaminy A, witamin z grupy B oraz C, E i K.

Lecznicza moc chlorofilu

Szczególne znaczenie ma chlorofil, który w znaczny sposób wpływa na procesy oczyszczające organizm ze szkodliwych toksyn, dodatkowo chroni wątrobę i pęcherzyk żółciowy przed szkodliwym działaniem tłuszczów, a także oczyszcza jelita i krew.

Godna podkreślenia jest również prowitamina A, czyli karoten, który – według badań – posiada właściwości antynowotworowe.

Chlorofil, podobnie jak hemoglobina, posiada dużą zdolność łączenia się z tlenem, dzięki czemu zwiększa się jej korzystny wpływ na organizm – jak wiadomo, patogenne grzyby lub bakterie nie lubią tlenu, a przy tym potrzebują do rozwoju żelaza, które znajduje się przede wszystkim w hemoglobinie.

Redakcja gwiezdnesufity.pl

Zobacz również